CBS Gemeentekaart 2024, kerncijfers versie 0
Op basis van de indeling van buurten zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek zeer veel statistische gegevens verzameld, zoals bevolkingsopbouw, inkomen, enzovoort. De publicatie Kerncijfers wijken en buurten bevat statistische gegevens voor alle gemeenten, wijken en buurten van Nederland. De kerncijfers hebben hoofdzakelijk tot doel om vergelijkingen tussen de verschillende onderdelen van gemeenten mogelijk te maken en de verschillen zichtbaar te maken. Doordat de cijfers heel Nederland beslaan is het ook mogelijk om buurten van verschillende gemeenten met elkaar te vergelijken.
ATTENTIE: van elk jaar worden drie versies van grenzen gepubliceerd met telkens meer variabelen. Dit komt omdat cijfers in latere jaren beschikbaar komen. VERSIE 1 bevat alleen gegevens over demografie. VERSIE 2 is een jaar ouder en bevat meer dan 100 extra variabelen over bedrijven, woningen, uitkeringen, criminaliteit, motorvoertuigen, oppervlakten en voorzieningen. VERSIE 3 is twee jaar ouder en bevat weer meer dan 40 extra variabelen over energieverbruik, huisartsenpraktijken, onderwijsinstellingen, treinstations en theaters. De meest recente cijfers uit Kerncijfers wijken en buurten zijn te raadplegen via StatLine. Aanvullingen, bijstellingen en correcties worden enkel doorgevoerd op StatLine.
De wijk- en buurtindeling wordt in principe door de gemeenten vastgesteld. CBS verzorgt de landelijke coördinatie van de indeling. In de landelijke gebieden is de topografie het uitgangspunt bij de buurtindeling. In stedelijke gebieden spelen sociaal-economische verschillen vaak een rol bij de buurtafbakening. De wijkindeling is terug te voeren tot de kernen met hun omsloten buitengebied, of de zogenoemde stadswijken, die bestaan uit een aantal min of meer homogeen bebouwde en aaneengesloten buurten. Bij de naamgeving van wijken en buurten is uitgegaan van de plaatselijk gangbare namen, die door de gemeenten zijn vastgesteld. De codering van de wijken en buurten is landelijk uniform. Iedere buurt heeft een unieke achtcijferige code. De eerste vier cijfers vormen de gemeentecode, de volgende twee cijfers zijn de wijkcode en de laatste twee cijfers zijn de buurtcode.
De wijk- en buurtindeling is in kaart gebracht voor verschillende jaren en digitaal beschikbaar. De Wijk- en Buurtkaart is online te raadplegen op www.cbsinuwbuurt.nl, www.cbs.nl/geoservices en www.pdok.nl. (2018 v1)
Standard
dataIdentificatie
- Date (Creation)
- 2024-07-16
- Date (Publication)
- 2024-07-16
- Date (Revision)
- 2024-07-16
- Unique resource identifier
- 5e7e4c49-2c02-4614-ad46-bbcf4ed35ef0
- Status
- On going
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Keywords
-
-
bevolkingsstatistiek
-
buurten
-
demografie
-
gemeenten
-
landsgrenzen
-
wijken
-
- Use limitation
-
Geen gebruiksbeperkingen
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- Geen beperkingen
Legal constraints
- Access constraints
- Copyright
- Other constraints
-
De gebruiker van de Wijk- en Buurtkaart is gehouden aan de volgende rechten en verplichtingen: 1. Alle rechten op de Wijk- en Buurtkaart blijven te allen tijde berusten bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster; 2. Bij de gegevensvermelding op basis van de Wijk- en Buurtkaart is bronvermelding verplicht; 3. Bij visualisering van grenzen of bij visualisering van gegevens met behulp van dit digitale bestand dient te worden vermeld: © Kadaster / Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018 4. Het gebruik van geometrie van buurtgrenzen en buurtcijfers van het CBS als toevoeging aan het bestand burgerlijke gemeentegrenzen is zonder kosten; 5. Bij publicatie van cijfers is bronvermelding verplicht, verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan; Copyright: (c) Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen, 2018
DataQuality
- Hierarchy level
- Dataset
- Lineage
-
Om gegevens op buurtniveau te kunnen publiceren moet gebruik worden gemaakt van integrale waarnemingen of tellingen of van onderzoeken met een grote steekproefomvang. De gegevens in deze publicatie zijn afgeleid uit onder andere de Basisregistratie Personen (BRP), de Gedigitaliseerde kaart Bodemgebruik en het Geografisch basisregister. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgevens (GBA) en de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) vormen samen de Basisregistratie Personen (BRP). Met ingang van 2012 wordt de koppeling van de buurtcode aan de adressen berekend uit de coördinaten van de adressen uit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Vergelijkingen. Een vergelijking van de kerncijfers van buurten in deze publicatie met die van vorige verslagjaren is niet altijd zonder meer mogelijk. Dit heeft twee redenen. Ten eerste zijn er gemeenten waarvan de wijk- en buurtindeling (soms ingrijpend) is gewijzigd. Daarnaast zijn sommige adressen door kwaliteitsverbeteringen van buurtcode gewisseld. Om redenen van betrouwbaarheid en geheimhouding kunnen gegevens ontbreken. In de toelichting bij de diverse onderwerpen staat welke beveiligingsprocedure is gebruikt. Door afronding kan het voorkomen dat de totalen niet geheel overeenstemmen met de som van de afzonderlijke getallen.
Metadata
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Hierarchy level
- Dataset